Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Τι είναι…και τι δεν είναι...ο Ψυχολόγος



Ο Ψυχολόγος είναι:
  • Ειδικά εκπαιδευμένος επιστήμονας στον χώρο της Ψυχικής Υγείας. Η δουλειά του είναι η πρόληψη, η αξιολόγηση και η θεραπεία των ψυχικών και συναισθηματικών δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι καθημερινά.
  • Ακροατής. Δεν κατακρίνει και δεν αξιολογεί τον άνθρωπο, αλλά εντοπίζει τις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
  • Συμπορευτής στην θεραπεία του θεραπευόμενου. Ο Ψυχολόγος δεν χειραγωγεί και δεν αποφασίζει μόνος του για την ζωή του εκάστοτε ανθρώπου, αλλά τον βοηθά να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του, τις επιθυμίες του, τις ευθύνες του για την πορεία της ζωής του και στο τέλος τον ενισχύει να πραγματοποιήσει τις επιθυμητές αλλαγές.

Ο Ψυχολόγος δεν είναι:
  • Ιατρός. Δεν χορηγεί φαρμακευτική αγωγή. Εντοπίζει τις δυσκολίες και μόνο εάν διακρίνει την ανάγκη για χορήγηση κάποιου φαρμάκου, τότε παραπέμπει τον εξυπηρετούμενο-θεραπευόμενο σε κάποιον ψυχίατρο για περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση. Αυτό συμβαίνει πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ατόμου και εφόσον υπάρχει σοβαρής μορφής ψυχοπαθολογία, η οποία εμποδίζει την λειτουργικότητα του θεραπευόμενου.
  • Αυτός που θα πάρει την ευθύνη της ζωής του θεραπευόμενου. Βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική θεραπεία είναι η επιθυμία του ατόμου για αλλαγή και ουσιαστική εμπλοκή με δέσμευση στη συνεργασία με τον ειδικό. Για αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό η θεραπεία να ξεκινά με όρους θεραπευτικού συμβολαίου και από τις δύο πλευρές (ψυχολόγος-θεραπευόμενος).
  • Μάγος. Δεν προσφέρει «μαγικές» λύσεις στους ανθρώπους, αλλά τους υποστηρίζει στο να βρουν μόνοι τους την λύση, που τους εκφράζει περισσότερο.


   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου