Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Δεν θα γίνω ποτέ η Δεύτερη Επιλογή!

Δεν θα δεχθώ ποτέ να με παίρνουν τηλέφωνο, μόνο όταν ξεμένουν από φίλο ή σύντροφο! Δεν θα επιλέξω να σχετιστώ με κάποιον, που με προσεγγίζει επειδή δεν μπορεί να συνάψει σχέση με αυτόν που επιθυμεί πραγματικά η καρδιά του! Δεν θα μπω ως "τρίτο πρόσωπο" ανάμεσα σε ένα ζευγάρι! Δεν θέλω να αποτελώ την εναλλακτική λύση στην ζωή ενός ανθρώπου! Γιατί;

Γιατί δεν μου αξίζει να με "αγοράζουν" σε περίοδο εκπτώσεων. Το ξέρω πως δεν με χαρακτηρίζει η τελειότητα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, όσο και να υπερ-προσπαθώ. Ναι έχω ελαττώματα και αυτά θέλω να είναι αποδεκτά και αγαπητά από τους ανθρώπους, που έχω επιλέξει να είναι στην ζωή μου. Δεν θέλω να αισθάνομαι υποχρεωμένος για την προσοχή και το ενδιαφέρον κανενός. Αυτά είναι πράγματα, που δίνονται από την ψυχή σου, όταν εκτιμάς τον άλλο. Δεν μου αξίζει να είμαι το "γέμισμα" στα κενά των ανθρώπων. Αυτά τα κενά ας τα καλύψουν μόνοι τους, όχι μέσω της δικής μου ψυχής. Ναι το αξίζω να είμαι σημαντικός για κάποιον, εάν όχι το νούμερο 1, γιατί δεν υπάρχει αποκλειστικότητα στην ευτυχία. Αξίζω, όμως, να είμαι αποδέκτης σεβασμού και εκτίμησης και όχι παιχνίδι εκτόνωσης ή υποκατάστατο στις ελλείψεις, που αντιμετωπίζουν.

Εάν ο άλλος θέλει να είναι φίλος σου και σε έχει εκτιμήσει, δεν θα σε θυμάται μόνο στα δύσκολα του. Μόνο, δηλαδή, για να τον ακούσεις και να ξεφορτώσει πάνω σου την μαυρίλα του. Θα σε πάρει τηλέφωνο, γιατί του έλειψες, γιατί θέλει να σε ακούσει, γιατί θέλει να μάθει εάν είσαι καλά. Εάν ένας άντρας ή μία γυναίκα ενδιαφέρεται πραγματικά για σένα, θα προσπαθήσει να σε γνωρίσει, να περάσει χρόνο μαζί σου, θα επιδιώξει να ζήσει στιγμές με σένα. Θα είναι συνεπής σε αυτά που λέει και δεν θα κρατάει αποστάσεις. Εάν κάποιος είναι σε γάμο και δεν περνάει καλά εκεί, δεν θα σε πλησιάσει για να φύγει από τον γάμο του, αλλά για να ξεχαστεί από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον έγγαμο βίο του. 

Μην την πατήσεις! Δεν φταις εσύ για τις προθέσεις των άλλων, οι οποίοι σε βάζουν σαν Δεύτερη Επιλογή στην ζωή τους! Για αυτούς είναι μεγάλο βόλεμα. Θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Το ίδιο θα ισχύει και για σένα, εφόσον οικειοποιηθείς αυτόν τον ρόλο. Θα βολευτείς σε μία κατάσταση ελκυστική επιφανειακά, αλλά επώδυνη εσωτερικά. Δεν σε συμφέρει να έρχεσαι Δεύτερος. Δεν θα αποκτήσεις ποτέ τον Πρώτο ρόλο, όσο καλός κι αν είσαι, όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλεις. Όχι γιατί είσαι ανεπαρκής. Αλλά γιατί οι άλλοι δεν είναι έτοιμοι, σίγουροι, κατασταλλαγμένοι στο τι θέλουν και τι όχι. Και στην τελική δεν γίνεται να είμαστε από όλους αρεστοί. Αυτό δεν συνεπάγεται την δική μας αναξιότητα. Απλά χάνουμε χρόνο με το να ασχολούμαστε με άτομα που δεν ταιριάζουμε μαζί τους. Για κάποιους μπορεί να είμαστε "σκουπίδια", αλλά για κάποιους άλλους να είμαστε "θησαυροί". Στους τελευταίους πρέπει να επικεντρωθούμε. Με τους πρώτους πάντα θα επιβεβαιώνουμε το πόσοι ελλιπείς είμαστε και αποτυχημένοι. Ενώ επί της ουσίας δεν ισχύει αυτό. Το μόνο που ισχύει είναι πως δεν διαθέτουμε τον  απαιτούμενο αυτοσεβασμό, για να μην χαριστούμε οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Δεν γίνεται, όμως, να σεβόμαστε οτιδήποτε άλλο πέρα από εμάς τους ίδιους. Δεν γίνεται να αφηνόμαστε έρμαιοι των απωθημένων και των ανασφαλειών των τρίτων και εμείς να μένουμε αμέτοχοι σε όλο αυτό. Μην ξεχνιέστε ... όσοι προσπαθούν να σας βάλουν Δεύτερους στην ζωή τους, είναι άνθρωποι χωρίς συγκρότηση, χωρίς ωριμότητα και με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Εφόσον δεν αγαπούν τον εαυτό τους, πως θα αγαπήσουν καθαρά και εσάς; Είναι προσωπική τους υπόθεση αυτό και ενδεχομένως να μην μετακινηθούν ποτέ από αυτή την στάση!


         Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
    www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου