Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Αγωνιστής δεν γεννιέσαι! Γίνεσαι!


Εάν θέλουμε να επιβιώσουμε στην ζωή και ακόμα καλύτερα, εάν θέλουμε μία καλή ποιότητα ζωής, οφείλουμε να είμαστε Αγωνιστές! Τίποτα δεν λύνεται και δεν κερδίζεται χωρίς προσπάθεια και μερικές φορές χωρίς να μην υπερβαίνουμε τα όρια μας. Ο Αγώνας είναι καθημερινή υπόθεση και δεν κάνει διακρίσεις, ούτε ηλικιακές, ούτε φυλετικές, ούτε κοινωνικο-οικονομικές. Αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια, που άλλοι την έχουν αποδεχθεί και άλλοι όχι. Για αυτό και βλέπουμε ανθρώπους, οι οποίοι από μικρά παιδιά προσπαθούν για το καλύτερο και δεν το βάζουν κάτω ποτέ και κάποιοι άλλοι λυγίζουν πιο εύκολα, παραδίδονται στις δυσκολίες και επιλέγουν, εάν μπορούν, την πιο εύκολη και επιφανειακή λύση.



Υπάρχει, όμως, το εξής ερώτημα: Μπορείς να γίνεις ένας καλός Αγωνιστής στην ζωή σου;

Και η απάντηση είναι μόνο μία: Εάν το θες πραγματικά, Ναι!

Τι πρέπει να κάνει κανείς, για να το καταφέρει; 
Ποια είναι τα απαραίτητα βήματα, που πρέπει να ακολουθήσει;


Βήμα 1: Πρέπει να αγαπάει την ζωή! Εάν δεν σου αρέσει η ζωή και δεν σε συγκινεί, δεν αποκτάς και εύκολα το κίνητρο, για να παλέψεις για αυτήν. Όσα εμπόδια κι αν σου εμφανιστούν, η ντόπα της θετικότητας και της καλύτερης ποιότητας στην διαβίωση δεν σε αφήνουν να παραιτηθείς.

Βήμα 2: Να ξέρει ακριβώς τι θέλει! Εάν δεν έχεις στόχους και δεν γνωρίζεις τι σε ευχαριστεί και τι όχι, προς ποια κατεύθυνση θα κινηθείς; Πως θα διαμορφωθεί κάποιο κίνητρο μέσα σου, για να αγωνιστείς; Όσο καλός κι αν είναι ένας αθλητής σε αγώνα δρόμου, θα βρεθεί σε πρόβλημα, εάν δεν γνωρίζει εκ των προτέρων ποια είναι η γραμμή του τερματισμού του.

Βήμα 3: Να γνωρίζει καλά το πεδίο της "μάχης", στο οποίο θα κινηθεί! Αυτό σημαίνει καλή κατανόηση της μάχης, που θα δώσει. Ποιος είναι ο εχθρός μου; Για παράδειγμα, αυτός μπορεί να σχετίζεται με την σχέση μου, με τα χρήματα, με την δουλειά μου, την υγεία μου, κ.ο.κ. Ο στόχος μας είναι να νικήσουμε τον "εχθρό" και να αποκτήσουμε έναν καλύτερο έλεγχο στη ζωής μας. Να την κάνουμε καλύτερη. Όπως ένας μποξέρ αναλύει τα δυνατά και αδύναμα σημεία του αντιπάλου του με σκοπό να τον κερδίσει, έτσι και εμείς καλούμαστε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο για ό,τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως πρόβλημα.  Διαβάζουμε προσεκτικά τον αντίπαλο μας! 

Βήμα 4: Να αναγνωρίζει τα δυνατά του σημεία! Τα σημεία δηλαδή, που λειτουργούν ως πολύτιμα "όπλα", που έχει ο καθένας στην φαρέτρα του, προκειμένου να βγει νικητής. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην διαθέτουμε τίποτα! Δεν θα υποτιμήσουμε κανένα όπλο. Όταν, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα υγείας, το οποίο έχει και αυτό τα δυνατά και τρωτά του σημεία, εμείς από την άλλη μπορεί να διαθέτουμε πολύ δυνατή θέληση, υπομονή, αντοχή, καλή ιατρική υποστήριξη, κ.ο.κ. Δεν πάμε ποτέ ξυπόλυτοι στα αγκάθια, ούτε καθόμαστε έντρομοι απέναντι από τον εχθρό, ο οποίος μας τρίζει τα δόντια για να φοβηθούμε και να εγκαταλείψουμε. 

Βήμα 5: Να έχει ισχυρό κίνητρο! Ρώτα τον εαυτό σου για ποιο λόγο θέλει να κερδίσει την μάχη. Γιατί η νίκη είναι τόσο σημαντική για εσένα; Το κίνητρο, όπως και η θέληση, είναι η κινητήριος δύναμη, η βενζίνη για να πάρει μπρος το αμάξι. Χωρίς αυτήν και χωρίς να είναι δυνατή, το αυτοκίνητο δεν πιάνει καμία απόδοση. 

Βήμα 6: Να αποδεχθεί πως οι αποτυχίες είναι αναμενόμενες! Εάν περιμένουμε με την πρώτη να κερδίσουμε αυτό, που θέλουμε, τότε η ματαίωση είναι αυτονόητη, όπως επίσης και το ότι δεν θα μπούμε στην διαδικασία να ξαναπροσπαθήσουμε είναι δεδομένο. Αγωνιστής είναι αυτός που λυγίζει, πέφτει και ξανασηκώνεται πιο αποφασισμένος από ποτέ να ξαναβουτήξει στην μάχη. 

Βήμα 7: Να εξασκείται συχνά στο να είναι Αγωνιστής! Η καθημερινότητα μας προσφέρει πάρα πολλές ευκαιρίες και αφορμές, για να μην επαναπαυόμαστε. Όπως και οι αθλητές, για να πιάσουν ρεκόρ και καλή θέση στους αγώνες τους, δεν είναι ξαπλωμένοι σε έναν καναπέ σίγουροι ότι η νίκη είναι με το μέρος τους. Βασιζόμενοι στο ότι είναι αθλητές. Καθημερινά προπονούνται με συνέπεια και συνέχεια. Η πειθαρχία και η επιμονή είναι βασικά συστατικά για την νίκη!

Βήμα 8: Να έχει δίπλα του τους "κατάλληλους" ανθρώπους! Το ταξίδι θα είναι πιο εύκολο και πιο ξεκούραστο, όταν θα έχουμε στο πλευρό μας άτομα, που θα μας δώσουν δύναμη και κουράγιο στον όποιο αγώνα συμμετέχουμε. Βρείτε άτομα που θα σας καθρεφτίσουν με καλοσύνη το που υπερτερείτε και που όχι. Άτομα που με την θετικότητα και την δύναμη τους, δεν θα σας δώσουν το περιθώριο να λιγοψυχήσετε. Που θα σας βοηθήσουν να καταστρώσετε παρέα το σχέδιο εξόντωσης του εχθρού.

         
         Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
    www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου