Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Αξίες και η Σημαντικότητα τους!


Πως θα ορίζατε τις προσωπικές σας αξίες; Πριν δώσετε απάντηση σε αυτή την ερώτηση, είναι καλό να έχετε εικόνα από τις γενικές αξίες, που υπάρχουν στην ανθρώπινη ζωή. Οι δικές σας αρχές και αξίες είναι όλα εκείνα τα πράγματα, που θεωρείτε σημαντικά για να ζήσετε και να κινηθείτε στην καθημερινότητα σας. Θα έπρεπε να καθορίζουν τις προτεραιότητες σας και πολύ βαθιά μέσα σας να είναι τα μέτρα και τα σταθμά, που με βάση αυτά αντιλαμβάνεστε το κατά πόσο ακολουθείτε την καρδιά σας ή όχι.

Όταν ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε τις καταστάσεις ταιριάζει πολύ με το αξιακό σας σύστημα, τότε μπορούμε να πούμε ότι αγγίζετε την εσωτερική ευτυχία στην ζωή σας. Όταν, όμως, δεν συμφωνεί με αυτό, σε αυτή την περίπτωση χτυπάει το καμπανάκι της κακοτοπιάς.

Οι αξίες διαμορφώνουν την προσωπική μας ταυτότητα και μέσα από αυτές αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας και γινόμαστε μοναδικοί και μοναδικές. Η σημαντικότητα τους δεν περιορίζεται μόνο στο να μας καθοδηγούν, αλλά αποτελούν κίνητρα και στοιχεία έμπνευσης.

Οι αξίες, επίσης, υπάρχουν γύρω μας, είτε εμείς τις αναγνωρίζουμε, είτε όχι. Η ζωή δεν είναι καθόλου εύκολη, όταν εκείνες δεν είναι συνοδοιπόροι μας. Γιατί αυτό;

Παράδειγμα: Όταν θέτουμε ως προτεραιότητα την αξία της οικογένειας και παράλληλα δουλεύουμε 70 ώρες την εβδομάδα, είναι αναμενόμενο να μην είμαστε ευτυχισμένοι και να νιώθουμε κενό και θυμό. Όπως επίσης, όταν δεν αποδεχόμαστε τον ανταγωνισμό ως αρχή και αξία και εργαζόμαστε σε μία εταιρεία, που βασίζεται πάνω σε αυτό, είναι λογικό να γίνονται τα νεύρα μας κουρέλι και να μην λαμβάνουμε χαρά και ικανοποίηση από την δουλειά μας.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σκόπιμο να κάτσουμε να ψάξουμε και να ορίσουμε το αξιακό μας σύστημα, που σημαίνει στην ουσία τις προτεραιότητες μας, γιατί αυτές είναι που θα μας λύσουν τα χέρια στην όποια απόφαση καλούμαστε να πάρουμε.


Συμβουλή: Οι αξίες είναι σχεδόν σταθερές, αλλά δεν μπορούν να μπουν σε καλούπια και περιορισμούς. Για τον καθένα είναι διαφορετικές και δεν υπάρχουν λάθος και σωστές. Η προσωπική ευτυχία είναι προσωπικό ζήτημα και επειδή ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός, μοναδικό θα είναι και το αξιακό σύστημα του κάθε ανθρώπου. Επιπλέον, καθώς η ζωή και ο χρόνος προχωρά, είναι πολύ πιθανό να αλλάζουν οι αξίες στο σύστημα μας ή να αλλάζουν σειρά προτεραιότητας. Δεν είναι κάτι, που πρέπει να φοβηθείτε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Άλλες προτεραιότητες έχει κανείς στα 20, άλλες στα 30 και άλλες στα 50+. Άλλες αξίες βάζουμε μπροστά, όταν ξεκινάμε σε έναν εργασιακό χώρο και άλλες όταν έχουμε προωθηθεί αρκετά και έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία. Η δουλειά με αυτές είναι μία αέναη άσκηση με τον εαυτό μας.

    
    Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου