Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Εξαρτήσεις: Τι μας κάνει πιο ευάλωτους σε αυτές;

Εξάρτηση ... είναι κάθε είδους συμπεριφορά, σχεδόν αυτοματοποημένη, που έχει την μορφή ψυχαναγκαστικής, καταναγκαστικής παρόρμησης. Ενώ γνωρίζουμε τις περισσότερες φορές, ότι το περιεχόμενο της είναι ψυχοπιεστικό για εμάς, εντούτοις ξεφεύγει του δικού μας ελέγχου και μας στερεί την ελευθερία.

Η Εξάρτηση μπορεί να είναι από ανθρώπους, από καταστάσεις, από ουσίες, από δραστηριότητες που μας οδηγούν σε οικονομική, ψυχολογική, κοινωνική εξαθλίωση.

Πως οδηγούμαστε σε αυτή; Τι μας κάνει ευάλωτους στην όποια μορφή Εξάρτησης;


1) Η χαμηλή αυτοεκτίμηση: Μην πιστεύοντας στον εαυτό μας ... καταφεύγουμε σε δεκανίκια! Όταν δεν εκτιμούμε την προσωπικότητα μας και δεν εμπιστευόμαστε τις δυνάμεις, που ήδη έχουμε, για να αντιμετωπίσουμε την ζωή, τότε πολύ εύκολα αναζητάμε την στήριξη, την βοήθεια, την ενδυνάμωση σε ουσίες, σε άτομα, σε λειτουργίες και διαδικασίες, που υποτίθεται θα μας παράσχουν αυτό που μας λείπει. Φυσικά αυτή η αναζήτηση είναι πλασματική, ουτοπική και επιφανειακή!

2) Το νοσηρό περιβάλλον: Παντού παίζει σημαντικό ρόλο το περιβάλλον, στο οποίο μεγαλώνουμε, αναπτυσσόμαστε και λειτουργούμε. Από το πιο κοντινό, που είναι το Οικογενειακό, μέχρι το πιο ευρύ δηλαδή το Κοινωνικό. Όταν αυτό νοσεί και είναι γεμάτο από τοξικά συστατικά, είναι αρκετά αναμενόμενο να τοξικώσει και τα μέλη του. Άτομα που βιώνουν καθημερινά την κάθε είδους βία και εντάσεις, άτομα που δεν έχουν λάβει υποστήριξη, αγάπη, θαυμασμό, τρυφερότητα, ενδιαφέρον ... αναπτύσσουν εσωτερικές συναισθηματικές ανασφάλειες και δεν δομούν μία ισχυρή προσωπικότητα. Επιζητούν τα όσα έχουν στερηθεί μέσα από τις σχέσεις τους, από ουσίες, από την εμμονική τους ενασχόληση με δράσεις, οι οποίες τους δίνουν έστω και περιστασιακά εξουσία, δύναμη, χαρά, αξία. 

3) Η συνεχόμενη επαφή με την Εξάρτηση: Και να θέλεις να την αποφύγεις μισώντας την ... όταν μεγαλώνεις από ανθρώπους, που είναι Εξαρτημένοι, δεν είναι εύκολο και απλό να την ξεφορτωθείς. Έχει μπει μέσα στο DNA σου, στον πυρήνα των καταγραφών που έχεις κάνει στο μεγάλωμα σου. Είναι η πιο κοντινή συμπεριφορά, που εισέπραξες για πολλά χρόνια, αυτήν έχεις μάθει, αυτήν ασυνείδητα θα ακολουθήσεις. Είναι μοναδικά στο δικό σου χέρι να την αποτινάξεις έχοντας βιώσει τα αρνητικά της αποτελέσματα στην καθημερινότητα σου μέσα από τις ζωές των άλλων.

4) Η κατάθλιψη, το άγχος  και κάθε είδους ψυχική διαταραχή: Είναι πολύ βασανιστικά τα συμπτώματα της Κατάθλιψης, του έντονου Άγχους και της όποιας άλλης ψυχικής δυσλειτουργίας. Ο άνθρωπος, που υποφέρει από αυτά, αναζητά λίγη ανακούφιση και αποφόρτιση μέσα από Εξαρτήσεις δυστυχώς. Επειδή δεν αντέχει να αντιμετωπίσει το θεριό της Θλίψης και της Απόγνωσης, καταφεύγει σε ένα μεγαλύτερο θεριό, που δεν γνωρίζει ότι στο τέλος θα τον συντρίψει.

5) Οι έντονοι ρυθμοί και οι υπερβολικές απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής: Η εξέλιξη μας έχει κάνει καλό σε πολλούς τομείς, αλλά έχει προσφέρει και ένα τεράστιο κόστος στην σύγχρονη κοινωνία. Πολλές απαιτήσεις, πολλές ανάγκες. Όταν βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από αυτές και δεν μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε για τους "χ-ψ λόγους" ... πέφτουμε σε μιζέρια, σε θλίψη, αισθανόμαστε ανικανοποίητοι και αυτό μας κάνει αρκετά ευάλωτους στις Εξαρτήσεις. Αντί να αναρωτηθούμε, το κατά πόσον τα έχουμε όλα αυτά ουσιαστικά ανάγκη ... επιλέγουμε να κάνουμε κακό στον εαυτό μας, γιατί το προτάσσει η σύγχρονη κοινωνία ανθρώπων!

6) Οι οικονομικές δυσκολίες, η ανεργία, η απουσία κοινωνικής συνοχής: Επέλεξα να τα αναφέρω μαζί, γιατί το ένα συνδέεται με το άλλο. Η απώλεια της δουλειάς, τα οικονομικά αδιέξοδα και η απουσία του κοινωνικού ενδιαφέροντος, του νοιαξίματος για τον διπλανό ... οδηγεί τον σύγχρονο άνθρωπο στην απόλυτη μοναξιά. Και έτσι βρίσκει συντροφιά σε κάτι, που δεν του λύνει τα πρακτικά προβλήματα, αλλά έστω και περιστασιακά του καλύπτει τον πόνο, την οργή, την απελπισία και κάθε άλλο συναίσθημα, που τον μπλοκάρει και τον τρομάζει.

7) Η έλλειψη σε δεξιότητες ζωής: Όταν δεν έχεις μάθει από την οικογένεια σου να βάζεις όρια, να έχεις καλό αυτοέλεγχο, να λαμβάνεις πρωτοβουλίες και αποφάσεις προς το καλό σου, να διεκδικείς, να είσαι υπεύθυνος και συνεπής ... δυστυχώς είσαι και άοπλος στον αγώνα της ζωής! Τα παραπάνω "όπλα-εργαλεία" είναι τεράστια εφόδια στην μάχη, που δίνουμε καθημερινά για την επιβίωση μας!

8) Η ανωριμότητα της παιδικής ηλικίας και εφηβείας: Πολλά παιδιά και έφηβοι μπαίνουν στην διαδικασία να πειραματιστούν, να δοκιμάσουν, να ακολουθήσουν τις Εξαρτήσεις των συνομηλίκων τους για να αποκτήσουν την αίσθηση του "ανήκειν", για να ξεφύγουν από τον έλεγχο και την καταπιεστική συμπεριφορά της οικογένειας τους, για να πληγώσουν τους γονείς τους και να αντιδράσουν σε ό,τι τους πνίγει.

Ένα είναι, όμως, το ουσιώδες και που πρέπει να σταθούμε ... Η αναγνώριση της Εξάρτησης ως πρόβλημα και όχι ως "κακή συνήθεια" είναι η αρχή της Θεραπείας! Τα Εξαρτημένα άτομα δεν μπορούν εύκολα να το καταλάβουν και να το αποδεχθούν, γιατί είναι παρασυρμένοι σε μία συναισθηματική δίνη. Όσοι είστε στο πλευρό τέτοιων ανθρώπων, ενημερωθείτε. Προσεγγίστε τους Ειδικούς για να λάβετε την απαιτούμενη καθοδήγηση στο πως να διαχειριστείτε τους αγαπημένους σας, ούτως ώστε να επιλέξουν την Πραγματική Βοήθεια από την Παραμύθα στην οποία έχουν βαλτώσει. Και μην ξεχνάτε ... δεν είναι μόνο οι Ουσίες! Τώρα πλέον είναι πιο δυνατές και πιο συνηθισμένες οι Εξαρτήσεις στις Σχέσεις και στην Χρήση του Διαδικτύου/Ηλεκτρονικού Υπολογιστή!



     Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου