Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Χωρισμός: Πως μπορούμε να τον ξεπεράσουμε;

Ο χωρισμός είναι μία από τις πιο δυσάρεστες καταστάσεις στην ζωή ενός ανθρώπου. Δεν έρχεται, φυσικά, το τέλος του κόσμου ... αλλά με τον χωρισμό έρχεται  το τέλος μίας συναισθηματικής φάσης, την οποία καλούμαστε να αποχαιρετίσουμε μαζί με τον άνθρωπο, που την βιώσαμε. Με τον χωρισμό αποχαιρετούμε τον άνθρωπο, που αγαπήσαμε και ερωτευτήκαμε ... την καθημερινότητα που ζούσαμε ... τις συνήθειες ... όχι όμως τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις. Τα τελευταία, εφόσον το επιθυμούμε, μπορούμε να τα κρατήσουμε στο σεντούκι της ψυχής μας και του νου μας ...

Υπάρχουν άτομα, που υποφέρουν πολύ στο να ξεπεράσουν τον χωρισμό στην σχέση τους. Δεν μπορούν να αντέξουν την διαδικασία της αποεπένδυσης. Το ερώτημα πολλών ανθρώπων προς τους ειδικούς είναι: "Μα δεν υπάρχουν κάποιες κατευθύνσεις στο πως να ξεπεράσω τον χωρισμό μου πιο ανώδυνα; Τι θα ήταν καλό να κάνω και τι να αποφύγω;"

Χρήσιμες Συμβουλές

1) Μην διατηρείτε στο μυαλό σας "φρούδες ελπίδες": Σίγουρα, όταν πονάμε, προσπαθούμε να κρατηθούμε από την όποια ελπίδα μπορεί να μας δώσει ο/η πρώην σύντροφος ή ο όποιος φίλος και γνωστός. Το κάθε τι το διογκώνουμε στο κεφάλι μας, γιατί μας συμφέρει να πιστεύουμε, ότι υπάρχει ή θα υπάρξει δυνατότητα επανασύνδεσης. Θα ήταν καλό να δούμε την αλήθεια κατάματα και να σταματήσουμε να καθόμαστε πάνω σε ροζ συννεφάκια. Θα τσακιστούμε από αυτά μια και καλή και η πτώση θα είναι επώδυνη. Ξεκαθαρίστε μέσα σας και με την βοήθεια του/της πρώην, το κατά πόσον είναι τελειωτικός ο χωρισμός και στη συνέχεια μείνετε σε αυτό, χωρίς να κάνετε με το νου σας σενάρια.

2) Επαναπροσδιορίστε τα πιστεύω σας γύρω από την αγάπη και τον έρωτα: Ωραίες είναι οι ρομαντικές ταινίες του κινηματογράφου, ωραία είναι τα ρομαντικά τραγούδια που μιλούν για τον ένα και μοναδικό ή την μία και μοναδική ... αλλά ας επιστρέψουμε και λίγο στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από την αγάπη και τον έρωτα, αλλά όταν αυτά μας προκαλέσουν απίστευτο πόνο, απόρριψη και εγκλωβισμό, παύουν να είναι και τα πιο όμορφα και δημιουργούν απίστευτα προβλήματα στους ανθρώπους. Δεν υπάρχει εκεί έξω "ο μοναδικός" και "η μοναδική". Υπάρχουν πολλοί και πολλές εν δυνάμει σύντροφοι, που είναι και πιο κοντά στα δικά μας μέτρα και σταθμά. Ας μην χάνουμε, λοιπόν, χρόνο στο να κλαίμε κάτι, που τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν για εμάς και ας τον αξιοποιήσουμε τον χρόνο στο να ηρεμήσουμε και να αναζητήσουμε αυτό, που θα μας ξαναφέρει το χαμόγελο στα χείλη μας.

3) Απασχοληθείτε με πράγματα, για να ξεχαστείτε, αλλά μην το παρακάνετε: Όταν είμαστε πεινασμένοι ... μπορούμε να απασχολήσουμε το μυαλό μας με κάτι, για να μας αποσπάσουμε από το φαγητό. Για πόσο όμως; Μπορούμε να κρατηθούμε νηστικοί για πολύ; Όχι βέβαια. Το ίδιο ισχύει και με τα συναισθηματικά ζητήματα. Και φυσικά είναι καλό να βάλουμε δραστηριότητες, που μας ευχαριστούν στην καθημερινότητα μας, αλλά θα είναι πιο συμφέρον για εμάς να μην αποφεύγουμε να έρθουμε αντιμέτωποι/ες με την κατάσταση. Πρέπει να το χωνέψουμε, ότι έχει επέλθει ο χωρισμός στην σχέση μας, πρέπει να το ζήσουμε στο πετσί μας, γιατί αυτό θα μειώσει αρκετά τον χρόνο που θα μας πάρει, για να το αποδεχθούμε και να προχωρήσουμε.

4) Αποκαταστήστε την κοινωνική σας ζωή: Πολλά άτομα, όταν κάνουν μία σχέση, δίνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσοχής τους σε αυτή και αφήνουν λίγο απ' έξω τους φίλους και την κοινωνικοποίηση τους. Όταν επέλθει ο χωρισμός, επειδή ο/η σύντροφος ήταν για καιρό το επίκεντρο, ξαφνικά μένουμε μετέωροι και κενοί. Τι κάνουμε; Εννοείται δεν κλεινόμαστε μέσα για πολύ κλαίγοντας με την μοναξιά μας. Όσο κι αν είναι δύσκολο στην αρχή, επικοινωνούμε με φίλους και γνωστούς ξανά, μοιραζόμαστε και βρισκόμαστε είτε για να περάσουμε καλά, είτε για να έρθουμε απλά σε επαφή. Προσοχή ... δεν αναλωνόμαστε σε αυτές τις επαφές συνεχώς με το θέμα, που μας πονάει. Θα μιλήσουμε και για αυτό, αλλά όχι αποκλειστικά και μόνο. Πως θα το ξεπεράσουμε, εάν δεν επικεντρωθούμε και σε άλλα κομμάτια της ζωής μας;

5) Μην καταπιέζετε τα συναισθήματα σας και ειδικά το κλάμα και τον θυμό: Ειδικά στην αρχή, που όλα μοιάζουν λίγο θολά, είμαστε περισσότερο μουδιασμένοι και σοκαρισμένοι, είναι υγιές και βοηθά μακροπρόθεσμα να εκτονώσουμε τον πόνο μας και την αγανάκτηση μας. Δεν χρειάζεται να το παίζουμε δυνατοί και δυνατές. Είμαστε πάνω απ' όλα άνθρωποι και έχουμε καρδιά. Ας το κάνουμε στην αρχή και ας το προσέξουμε να μην κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί μετά πάει στο επίπεδο του μαζοχισμού και της αυτοταλαιπώριας.

6) Αποφύγετε για λίγο καιρό τον/την πρώην: Στην αρχή τα συναισθήματα είναι μπερδεμένα και έντονα. Μέχρι να καταλαγιάσουν και να έρθει πιο πάνω στην επιφάνεια η απαραίτητη "λογική", αποφύγετε να επισκέπτεστε το προφίλ του/της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να μαθαίνετε τι κάνει, μην στέλνετε μηνύματα και μην επιδιώκετε τις συχνές συναντήσεις. Δεν οδηγούν πουθενά και τις περισσότερες φορές ανακυκλώνουν πράγματα επώδυνα και στενάχωρα.

7) Μην προσπαθείτε να ξεχάσετε, βρίσκοντας γρήγορα αντικαταστάτη/τρια: Ακούγεται και είναι κίνηση απελπισίας και όλες σχεδόν τις φορές οδηγεί τους ανθρώπους σε λάθος επιλογές. Κλείστε πρώτα το προηγούμενο κεφάλαιο και μετά, εάν σας βγει, ανοίξτε το καινούριο.

Όπως λέω σε κάθε περίπτωση και για κάθε θέμα, που αναπτύσσω, τα παραπάνω είναι κάποιες γενικές κατευθύνσεις στο πως να διαχειριστείτε τον χωρισμό, ούτως ώστε να μην σας ταλαιπωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κάθε περίπτωση, όμως, είναι συγκεκριμένη και ξεχωριστή. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στους κανόνες. Το σίγουρο είναι, ότι πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια, όταν αισθανθείτε ότι βρίσκεστε σε αδιέξοδο. Οι συναισθηματικές καταστάσεις, όταν μπλοκάρονται και αφήνονται, διαιωνίζονται και χάνεται ο χρόνος χωρίς να τον αξιοποιούμε για προχώρημα και εξέλιξη.

     Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου