Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Πως μπορούμε να κάνουμε την Ζωή μας πιο εύκολη;


Πως μπορείς να αποκτήσεις δύναμη και να διαμορφώσεις έναν ισχυρό χαρακτήρα; Ζώντας μέσα σε μία "γυάλα" και αποφεύγοντας τα δύσκολα και τα εμπόδια; Όχι φυσικά ...!!! Μόνο μέσα από πολύ προσπάθεια και επαφή με πολλές εμπειρίες η ψυχή μας δυναμώνει, η ματιά μας γίνεται πιο εύστοχη, οι φιλοδοξίες μας αποκτούν έμπνευση και σιγά σιγά ακουμπάμε την επιτυχία.

Δεν υπάρχουν βέβαια μαγικές συνταγές, που βγαίνουν από κάποιο Εγχειρίδιο Ζωής, αλλά υπάρχουν κάποιες Συμβουλές-Tips, που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε την καθημερινότητα σας πιο εύκολη, μιας και οι περισσότεροι είμαστε χαμένοι και βουτηγμένοι σε ρυθμούς έντονους και πολυάσχολους.

Ποια είναι αυτά τα Tips;

Εντοπίστε το "καλό μάθημα" μέσα από μία κακή εμπειρία
Ο τρόπος, που μεταφράζουμε τις εμπειρίες μας, είναι αυτός που θα καθορίσει και το τι συναίσθημα θα μας αφήσουν εκείνες στο τέλος. Κάθε φορά, που βιώνουμε μία δύσκολη κατάσταση, ας κάνουμε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό μας: "Ποιο είναι το μάθημα σε αυτή την περίπτωση;", "Τι θα μπορούσα να μάθω μέσα από αυτήν την εμπειρία;", "Ποιο είναι το πιο σημαντικό τώρα;". Κάντε στον εαυτό σας παραγωγικές ερωτήσεις, που να βασίζονται στην μάθηση και στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων και με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να δώσετε προοπτική στην όποια δύσκολη κατάσταση, για να την αντιμετωπίσετε στην συνέχεια με επιτυχία.

"Δεν απογοητεύομαι, γιατί κάθε φορά που απορρίπτω μία λάθος προσπάθεια, αυτό σημαίνει και ένα βήμα προς τα εμπρός"
Thomas A. Edison

Μην επικεντρώνεστε στα κακώς κείμενα του παρελθόντος
Πρέπει να μαθαίνουμε από το παρελθόν και όχι να προσκολλόμαστε σε αυτό! Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό, που έχει ήδη συμβεί ... αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε και να διαμορφώσουμε αυτό, που επρόκειτο να γίνει. Εμείς οι ίδιοι έχουμε την δύναμη να αλλάξουμε το παρόν και όχι η Ιστορία μας ...!! Κάντε τις εξής ενισχυτικές ερωτήσεις στον εαυτό σας: "Τι είναι αυτό που με ενδιαφέρει εμένα τώρα;", "Πως μπορώ να κάνω την διαφορά σε αυτή την κατάσταση;", "Ποιο είναι το επόμενο μου βήμα για να ζω καλύτερα στο σήμερα;". Το κάθε λεπτό, που ζούμε, είναι και μία καινούρια ευκαιρία για να φτιάξουμε την ζωή μας στο σήμερα. Εάν δίνουμε σημασία μόνο στην λάσπη, που άφησε πίσω της η καταιγίδα, δεν θα δούμε ποτέ τον καθαρό ουρανό, που είναι από πάνω μας.

Ζητήστε βοήθεια από τους κατάλληλους ανθρώπους
Πολλές φορές αισθανόμαστε, ότι στη ζωή προχωράμε μόνοι μας. Δεν χρειάζεται, όμως, να το αφήσουμε αυτό το συναίσθημα να μας κυριεύει ... αρκεί να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας για το πότε χρειαζόμαστε πραγματικά συνεισφορά. Τότε είναι που πρέπει να απευθυνθείτε στα άτομα εκείνα, που θα μπορέσουν να σας δώσουν την βοήθεια που έχετε ανάγκη, επειδή ήδη εσείς τα σέβεστε και εκτιμάτε τις απόψεις τους και τον χαρακτήρα τους. Όταν ζητάμε βοήθεια ... δεν αποτελούμε φορτίο για τους άλλους, ούτε ζητάμε απλά την προσοχή τους.

"Οι φυσιολογικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι έξυπνοι άνθρωποι ζητούν βοήθεια"
Daniel Amen

Διατηρήστε την διασκέδαση και την απόλαυση στην καθημερινότητα
Όσο δύσκολη και ανάποδη κι αν είναι η καθημερινότητα σας, μην αποποιηθείτε την διασκέδαση νιώθοντας ενοχές. Βρείτε κάτι διασκεδαστικό, χαλαρωτικό και συνάμα απολαυστικό πράγμα να κάνετε κάθε μέρα από το πιο απλό έως το πιο σύνθετο. Ακόμα και τα πολύ δύσκολα προβλήματα έχουν άλλη προοπτική, όταν τα αντιμετωπίζεις με ξεκούραση ψυχής και σώματος.

Κρατήστε τις επιλογές σας ανοιχτές
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μονοπάτια, που μπορούν να σας οδηγήσουν στην επιτυχία και στην κάθε είδους ευκαιρία. Είναι συνετό να ρωτάμε τον εαυτό μας, πριν επιλέξουμε το μονοπάτι, ποια είναι η επιτυχία που πραγματικά θέλουμε και αυτομάτως θα μας γίνει εμφανής ο δρόμος της επιλογής. Όταν κάποιος δρόμος δείχνει να οδηγεί σε αδιέξοδο (γιατί από την αρχή δεν φαίνονται όλα), τότε ας είμαστε ευέλικτοι να επιλέξουμε κάποιον άλλο μονοπάτι. Πρέπει να έχουμε ευελιξία, να είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόκληση και να μην προσκολλούμαστε σε συνήθειες του παρελθόντος.

Κρατήστε την ελπίδα και την πίστη ζωντανή
Αυτό αφορά την κάθε είδους ελπίδα και πίστη: Προς τον εαυτό μας, προς τον κόσμο, προς τις απαντήσεις που μας δίνει το σύμπαν. Επισκεφθείτε μέρη και καταπιαστείτε με δραστηριότητες, που μπορούν να σας προσφέρουν εσωτερική γαλήνη και ηρεμία. Όταν το κάνετε αυτό σε συχνή βάση, τότε θα αναδυθεί από μέσα σας μία απίστευτη δύναμη, έμπνευση, ενόραση. Μόνο με ηρεμία στην ψυχή, έρχονται πολλές φορές οι λύσεις και οι απαντήσεις "από μόνες τους".

Ποτέ μην παραιτηθείτε και μην εγκαταλείψετε τις προσπάθειες σας
Όσο αναπνέετε, ο σκοπός στη ζωή σας δεν έχει ολοκληρωθεί. Η μεγαλύτερη περιπέτεια είναι να ανακαλύψετε αυτόν τον σκοπό και να τον ζήσετε μέχρι την τελευταία σας αναπνοή. 

"Εάν δεν έχεις τα κότσια να αλλάξεις τον εαυτό σου και τις συμπεριφορές σου, τότε τίποτα γύρω σου δεν μπορεί να αλλάξει"
Anwar Sadat

   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου