Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

"Αλλαγή": Υπάρχει λόγος να την φοβόμαστε;


Η "Αλλαγή" είναι αναπόσπαστο και αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας .... Παρόλο, που όλοι μας θα θέλαμε τα πράγματα, τα πρόσωπα και οι καταστάσεις να παρέμεναν σταθερά και ακλόνητα στην καθημερινότητα, δυστυχώς ή ευτυχώς, πρακτικά και εκ φύσεως αυτό δεν μπορεί να συμβεί .... Μιλάμε, δηλαδή για την Δύναμη της Συνήθειας, που είναι τόσο ισχυρή προκαλώντας μας πολλές φορές ακαμψία, όταν καλούμαστε να καλωσορίσουμε  τις "Αλλαγές" στην ζωή μας...!!

Η Αλλαγή είναι λογικό και αναμενόμενο να προκαλεί αποσταθεροποίηση στον άνθρωπο. Εκεί που  το άτομο λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο ... καλείται μέσω αυτής να εκπαιδευτεί και να προσαρμοστεί σε έναν διαφορετικό τρόπο προς τον αρχικό ...
Ποιος είπε, ότι αυτό είναι εύκολο; Δεν είναι φυσικά, αλλά δεν θα γινόταν να είναι και ανέφικτο. Όλα ξεκινούν από το κατά πόσον έχουμε διαμορφώσει την προσωπική μας "σταθερά" ως χαρακτήρες και προσωπικότητες, ούτως ώστε ... ό,τι αναπόφευκτα αλλάζει γύρω από εμάς ... εμείς να παραμένουμε "σταθεροί" δίπλα σε αυτό.

Είμαστε ανοιχτοί σε καινούριες προκλήσεις ; 
Εάν όχι, μήπως μας αρέσει το "βόλεμα" ...; 
Μας φοβίζει το Άγνωστο; 
Ας ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν το δικό μας και των γύρω μας ... Έχετε σίγουρα ξανά αντιμετωπίσει καινούρια και άγνωστα πράγματα ... Τι πάθατε; Τα καταφέρατε ; Και αν όχι, αναρωτηθείτε ποιοι είναι οι λόγοι, που σας εμπόδισαν να το πετύχετε ... Καταγράψτε τι αποκομίσατε από την πρώτη επαφή με το καινούριο και το άγνωστο ...

Ένα συχνό παράδειγμα είναι ο Χωρισμός: Τον φοβόμαστε συνήθως, γιατί επιφέρει κάτι καινούριο στη ζωή μας. Έχουμε συνηθίσει τον/την σύντροφο να είναι δίπλα μας .... άσχετα αν δεν περνούσαμε καλά στη σχέση και μας ταλαιπωρούσε αρκετά. Συχνά ερωτηματικά, που γεννιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις;
"Και μετά, τι θα κάνω;", "Μετά από τόσο καιρό θα αναγκαστώ να είμαι πάλι μόνος/η", "Θα μπορέσω να συνηθίσω στην ιδέα της μοναξιάς .... της αίσθησης ότι δεν θα με πάρει τηλέφωνο μέσα στην ημέρα ;"

Είμαι σίγουρη, ότι όλοι και όλες κάποια στιγμή καταλήξαμε να "απομυθοποιήσουμε" τον αρχικό φόβο της Αλλαγής .... Όλοι έχουμε δει στην πράξη, ότι η αρχή είναι δύσκολη, αλλά η συνέχεια ανταμείβει ... Πότε όλα αυτά; Όταν και μόνο όταν πηγαίνεις κόντρα στους φόβους και στις ανασφάλειες ... αποδέχεσαι και αποκτάς πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας !!

Σταματήστε να δίνετε αρνητική και επικίνδυνη χροιά στην Αλλαγή ... αντιμετωπίστε της ως Ανανέωση, Απειλή για την Ρουτίνα σας, μία κατάσταση που εξάπτει το ενδιαφέρον και σας προσφέρει καινούρια και φρέσκια πνοή, ως μία ευκαιρία για Επανόρθωση και Διεκδίκηση .... Τον φυσιολογικό φόβο και το άγχος πριν από αυτή .... μετατρέψτε τα σε δημιουργία και δύναμη !!!

   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου