Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Για όσους δεν πάνε Διακοπές φέτος ...!!


Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες, που φέτος το Καλοκαίρι θα κάνουν την διαφορά στις καθιερωμένες τους Διακοπές ...!! Ο κυρίαρχος λόγος είναι, όπως μπορείτε να φανταστείτε, οικονομικός. Πολλά είναι τα "σπίτια", που έχουν χτυπηθεί άσχημα από την οικονομική κρίση, γεγονός που καθιστά τις Καλοκαιρινές Διακοπές .... "όνειρο θερινής νυκτός"!! 

Η ανάγκη μας να ξεκουραστούμε ψυχικά και σωματικά είναι αναμφισβήτητα απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη. Τι θα γίνει, όμως, στην περίπτωση που δεν μπορούμε να την υποστηρίξουμε; Τι καλό μπορούμε να κάνουμε μένοντας στα σπίτια μας;

  1. Για αρχή αποφύγετε κάθε είδους γκρίνια και μιζέρια. Όσο και να στεναχωριέστε, που δεν θα τα καταφέρετε να πάτε ένα καλοκαιρινό ταξίδι, δεν θα αλλάξει κάτι στην πράξη. Η αποδοχή της κατάστασης είναι κάτι, που θα σας δώσει καθαρό μυαλό, για να σκεφτείτε τι καλό μπορείτε να κάνετε και πέρα από τις Διακοπές σε ένα νησί ή σε ένα χωριό.
  2. Μην κλείνεστε στον εαυτό σας και αναζητήστε επαφή με αγαπημένα πρόσωπα. 
  3. Γεμίστε το καθημερινό σας πρόγραμμα με δραστηριότητες, που δεν κάνετε συχνά και σας ενδιαφέρουν.
  4. Κάντε άπειρες βόλτες. Η Αθήνα και όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα αδειάζοντας από κόσμο το καλοκαίρι, προσφέρονται για περιπάτους και εξόδους. Επισκεφτείτε περιοχές, που δεν είχατε ποτέ δει από κοντά και απολαύστε την ηρεμία της πόλης.
  5. Μην απογοητεύεστε και μην τα "βάφετε μαύρα". Το ότι δεν μπορείτε φέτος να πάτε κάπου, δεν σημαίνει ότι θα ισχύει κάτι παρόμοιο τον χειμώνα. Μην ξεχνάτε, ότι και οι χειμερινοί μήνες προσφέρονται για εξορμήσεις.
  6. Πάρτε τους φίλους σας, την οικογένεια σας και χαρείτε τις κοντινές παραλίες. 
  7. Εξηγήστε στα παιδιά σας την ιδιαιτερότητα του φετινού καλοκαιριού, χωρίς να αισθάνεστε ενοχή για την κατάσταση. Όλα ξεκινούν από εμάς τους ενήλικες. Τα παιδιά μπορούν να προσαρμοστούν, εφόσον δεν βιώνεται από εμάς τους ίδιους η συγκεκριμένη αλλαγή καταστροφικά και εφόσον μπαίνουν στο τραπέζι αρκετές εναλλακτικές, εφικτές προτάσεις.
  8. Κάντε "Διακοπή" από την ρουτίνα, που σας έχει κουράσει. Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε ταξίδι, για να βάλετε ένα "προσωρινό τέλος" σε ό,τι σας έχει εξαντλήσει σωματικά και ψυχικά.
  9. Σκεφτείτε, ότι δεν είστε οι μοναδικοί που δεν θα πάτε Διακοπές φέτος. Πρόκειται για ένα "κοινωνικό φαινόμενο", που αφορά τους περισσότερους Έλληνες.
  10. Επικεντρωθείτε περισσότερο στον εαυτό σας και στους αγαπημένους σας. Κάντε πράγματα, που θα σας φροντίσουν περισσότερο, γιατί εκεί βρίσκεται η "ουσία της καλοπέρασης" και όχι  μόνο στα χρήματα και στους καλοκαιρινούς προορισμούς !!!
   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου