Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Κρίσεις Πανικού: Ερωτήσεις και Απαντήσεις!


Τι είναι η "Κρίσεις Πανικού";
Η Διαταραχή Πανικού είναι ένα είδος Αγχώδους Διαταραχής. Τα συχνά ξεσπάσματα του έντονα συσσωρευμένου άγχους είναι οι λεγόμενες "Κρίσεις Πανικού". Οι συγκεκριμένες κρίσεις έχουν μία συγκεκριμένη συμπτωματολογία και μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε στιγμή και πολλές φορές χωρίς καμία προειδοποίηση. Για αυτό τον λόγο, ο άνθρωπος που νοσεί με αυτή τη διαταραχή  φοβάται αρκετά και αποφεύγει τα μέρη και τις συνθήκες, που ευνοούν τις κρίσεις. Είναι πολύ συνηθισμένο στην Διαταραχή Πανικού να συνυπάρχει και η Αγοραφοβία. Τα συγκεκριμένα επεισόδια δεν διαρκούν πολύ, αλλά βιώνονται πολύ τρομακτικά και δίνουν την εντύπωση, ότι είναι δυνατόν να κρατήσουν για πάντα και να μην φύγουν ποτέ. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει, εφόσον το άτομο λάβει υποστήριξη άμεσα από ειδικούς!

Ποια είναι τα συμπτώματα της Διαταραχής Πανικού;
Τα συμπτώματα είναι και σωματικά και ψυχολογικά, όπως:
  • Ταχυπαλμία
  • Έντονη εφίδρωση
  • Τρέμουλο
  • Ναυτία ή κοιλιακό άλγος
  • Αίσθημα ασφυξίας
  • Αίσθημα ζάλης, αστάθεια ή τάση προς λιποθυμία
  • Μούδιασμα
  • Βάρος στο στήθος
  • Φόβος για ενδεχόμενη απώλεια ελέγχου
  • Τάση φυγής από τον συγκεκριμένο χώρο
  • Φόβος θανάτου
  • Φόβος ότι η κρίση θα ξανασυμβεί και αποφυγή των συνθηκών, των χώρων, αλλά και των προσώπων που έχουν συνδεθεί με αυτή.
Που οφείλονται οι Κρίσεις Πανικού;
Μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται, όταν εκτιθέμεθα σε καταστάσεις, που είναι πραγματικά απειλητικές: για παράδειγμα "όταν περνάμε τον δρόμο και ξαφνικά αισθανθούμε, ότι ένα αυτοκίνητο έρχεται καταπάνω μας". Εκείνη την στιγμή ενεργοποιείται ένας βιολογικός μηχανισμός, για να μας προφυλάξει στην ουσία από τον πραγματικό κίνδυνο! 
Όταν, όμως, τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται στην περίπτωση που δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία αντικειμενικά πραγματική απειλή, όπως όταν πηγαίνουμε σε ένα σούπερ μάρκετ ή όταν μπαίνουμε στα μέσα μεταφοράς, αυτό που φοβόμαστε είναι ο φόβος να χάσουμε τον έλεγχο της ζωής μας και του εαυτού μας. Αναγνωρίζουμε, ότι δεν είναι φυσικό να μας προκαλεί άγχος και δυσφορία η παρακολούθηση μίας θεατρικής παράστασης, για παράδειγμα, και αυτό είναι που μας τρομάζει περισσότερο και αυτό πάλι με την σειρά του ενεργοποιεί ξανά τον μηχανισμό αντιμετώπισης του "υποτιθέμενου" κινδύνου. Μιλάμε για έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος συντηρεί μία χαρά τις Κρίσεις Πανικού. 

Απειλείται η ζωή μου από τα σωματικά συμπτώματα των "Κρίσεων Πανικού";
Όχι βέβαια. Από την στιγμή, που έχετε ελεγχθεί σωματικά και δεν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία του οργανισμού, μην ανησυχείτε! Οι ταχυπαλμίες δεν μπορούν να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στην καρδιά σας! Είναι όμως σημαντικό, πριν διαγνωστεί η Διαταραχή Πανικού, να περάσετε από έναν πλήρη ιατρικό έλεγχο και να πάρετε την επιβεβαίωση και από τους Ειδικούς Ψυχικής Υγείας.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση των "Κρίσεων Πανικού";
Ο ειδικός, που θα κάνει την διάγνωση της διαταραχής, αυτός θα αξιολογήσει τα συμπτώματα και το επίπεδο λειτουργικότητας του ατόμου. Εάν το άγχος είναι ιδιαίτερα έντονο, τέτοιο που αποδιοργανώνει τις καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου και δεν του επιτρέπει να ζήσει με ελευθερία, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει αρκετά στα πρώτα βήματα της Θεραπείας. Παράλληλα, το πιο σημαντικό κομμάτι της παρέμβασης έχει να κάνει με την διαδικασία της Ψυχοθεραπείας, κατά την οποία το άτομο αρχικά λαμβάνει επίγνωση της διαταραχής και στη συνέχεια υποστηρίζεται στην άμεση διαχείριση των συμπτωμάτων. Όπως δείχνουν και οι έρευνες, η Διαταραχή Πανικού μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε ποσοστό 70-90%. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν βελτίωση μερικές μόνο εβδομάδες ή μήνες, εφόσον ξεκινήσουν την θεραπεία.

Τι να κάνω κατά την διάρκεια μίας "Κρίσης Πανικού";
  • Να θυμάσαι, ότι οι Κρίσεις Πανικού δεν είναι επικίνδυνες.
  • Για να την ξεπεράσεις, είναι σημαντικό να παραμείνεις στην κατάσταση που φοβάσαι.
  • Αποτραβήξου σε ένα σημείο, που μπορείς να εστιαστείς στον εαυτό σου και προσπάθησε να σε "καταλαγιάσεις" επαναλαμβάνοντας από μέσα σου, ότι δεν θα πάθεις κάτι κακό και υπενθυμίζοντας σε εσένα, πως είναι η γνωστή πλέον Κρίση Πανικού, η οποία θα περάσει σε λίγα λεπτά. 
  • Μην κάνεις το λάθος να φοβηθείς να εκτεθείς στον κόσμο γύρω σου, γιατί τότε είναι που δεν θα ηρεμήσεις εύκολα και θα εντείνεις τα συμπτώματα.
  • Δοκίμασε να αποσπάσεις την προσοχή σου την ώρα της Κρίσης από τα σωματικά σου συμπτώματα και παρατήρησε καλά το περιβάλλον γύρω σου: τα ρούχα που φοράνε οι άλλοι, τα αντικείμενα, τα κτίρια.
  • Μην ξεχνάς, ότι η φυγή δεν είναι λύση. Αν θες να ζήσεις ως ένας φυσιολογικός άνθρωπος, δεν γίνεται να αποκλείσεις τον εαυτό σου από καταστάσεις, χώρους και ανθρώπους.
  • Αντιμετωπίζοντας την "Κρίση Πανικού" κάθε φορά στον χώρο, που προκαλείται και βλέποντας στο τέλος, ότι τελικά δεν είναι και κάτι τραγικό και επικίνδυνο, σιγά σιγά θα αρχίζει ο φόβος για την Διαταραχή να εξαλείφεται και μετά δεν θα υπάρχει λόγος να ξαναπάθεις  Κρίση.
  • Μην κατηγορείς τον εαυτό σου, εάν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα χωρίς βοήθεια. Δεν είναι ντροπή να ζητήσεις ψυχολογική υποστήριξη! Οι περισσότεροι το κάνουν!
   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου