Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Η Ψυχολογία της Τσαγκαροδευτέρας!




Ξέρετε από πού προέρχεται η ονομασία Τσαγκαροδευτέρα; Και για ποιο λόγο την αποδίδουμε στην πρώτη ημέρα της εβδομάδας; 
Ο όρος αυτός καθιερώθηκε από προπολεμικά, όταν οι τότε τσαγκάρηδες στην Αθήνα την επόμενη ημέρα της Κυριακής, δηλαδή την Δευτέρα, επειδή δεν είχαν δουλειά την είχαν καθιερώσει ως δική τους αργία έχοντας τα μαγαζιά τους κλειστά. Έτσι, έκτοτε αυτή η ονομασία χρησιμοποιείται, όταν θέλουμε να αποδώσουμε αδικαιολόγητη καθυστέρηση ή απουσία στην προσέλευση στον χώρο εργασίας.



Η πλειοψηφία των εργαζομένων "απεχθάνεται" την συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας και "λατρεύει" την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο. Γιατί άραγε; Γιατί μετά από ένα διήμερο ψυχικής και σωματικής ξεκούρασης επιστρέφουμε στον χώρο εργασίας μας και μπαίνουμε στα εργασιακά μας "καλούπια". Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος της αποστροφής μας προς την Τσαγκαροδευτέρα. Αυτό το αρνητικό συναίσθημα, βέβαια, περιορίζεται όσο περισσότερο αγαπάμε την δουλειά μας και παίρνουμε χαρά από την παραγωγικότητα μας. Όταν η δουλειά γίνεται "καλούπι" και "καταναγκασμός"-"υποχρέωση" για την επιβίωση μας και μόνο, μας στερεί κάθε είδους θετικό συναίσθημα. Είναι αναμενόμενο, καθώς πλησιάζει η Κυριακή και το ξημέρωμα της Δευτέρας να μας "λούζει κρύος ιδρώτας" και η ψυχολογία μας να πέφτει στο πάτωμα!

Για πόσο καιρό θα αντέχουμε αυτή την ψυχολογική μετάπτωση; Δεν θέλουμε να ξεκινάμε την εβδομάδα μας με χαμόγελο και αισιοδοξία;

Για αυτό τον λόγο ξυπνήστε την Κυριακή και σκεφτείτε:
  • Τα "καλά" που σας προσφέρει η εργασία, όχι μόνο την κούραση και την ρουτίνα. Ακόμα και η ρουτίνα, μπορεί να αποκτήσει χρώματα, εάν και μόνο το επιθυμείτε!
  • Δεν δουλεύουμε μόνο για να την επιβίωση μας. Πέρα από την χρηματική ανταμοιβή, η εργασία είναι καλό να μας δίνει και ηθικές απολαβές.
  • Έχουμε περισσότερες πιθανότητες να περάσουμε την εβδομάδα μας ευχάριστα, όταν την ξεκινάμε θετικά, παρά με μιζέρια και γκρίνια.
  • Η Δευτέρα δεν διαρκεί παραπάνω από τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Αρκετές φορές την νιώθουμε να διαρκεί παραπάνω, γιατί εμείς την αισθανόμαστε "βαριά και ασήκωτη".
  • Η Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο θα ξαναέρθουν, γιατί αυτή είναι η φυσική πορεία της εβδομάδας. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι χαρά θα παίρνουμε μόνο μέσα από αυτές τις ημέρες. Καιρός είναι να χαρούμε και τις υπόλοιπες!
  • Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα χαρούμενες και χαλαρωτικές δραστηριότητες. Μην περιμένετε το Σαββατοκύριακο για να δείτε τους φίλους σας, για να πάτε ένα σινεμά, για να μαγειρέψετε το αγαπημένο σας φαγητό...!!! 
Η εργασία, όποια και να είναι αυτή, δεν πρέπει να την θεωρούμε "ξεβόλεμα" και "μπελά".....
Πηγαίνοντας κάθε Δευτέρα πρωί στην δουλειά μας ψυχικά καταρρακωμένοι...στο τέλος εμείς δεν περνάμε καλά....η δουλειά στο τέλος βγαίνει και εμείς γυρνάμε στο σπίτι εξαντλημένοι και χωρίς διάθεση...!! Καιρός να γεμίσουμε την Δευτεριάτικη Κενότητα μας!



   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου