Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Πως μπορείς να πείσεις το αγαπημένο σου πρόσωπο να επισκεφθεί έναν Ψυχολόγο


Πολλοί έχουμε φτάσει στο συναισθηματικό αδιέξοδο, όταν κάποιος δικός μας άνθρωπος υποφέρει ψυχικά και αρνείται πεισματικά να επισκεφθεί έναν ψυχολόγο. Μπορεί να έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετές εναλλακτικές λύσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι ένας ενήλικας έχει κάθε δικαίωμα να ακολουθήσει την επιλογή, που επιθυμεί. Όσο και να μας στεναχωρεί αυτή!

Υπάρχουν, όμως, κάποιες χρήσιμες κατευθύνσεις, που ενδεχομένως να σας βοηθήσουν. 
Ποιες είναι αυτές;

  • Μην τον πιέσετε για να το πραγματοποιήσει το ραντεβού. Η παροχή βοήθειας με το «ζόρι» δεν είναι αποτελεσματική. Δεν θα το αξιοποιήσει, όπως θα έπρεπε. Μπορεί να σας κάνει το χατήρι, αλλά θα είναι κλειδωμένος συναισθηματικά και δεν θα ξεδιπλώσει την ψυχή του στον ειδικό.
  • Μοιραστείτε μαζί του την προσωπική σας ανησυχία για την κατάσταση του με ήρεμο τρόπο, χωρίς να τον «τρομοκρατήσετε». Αυτό μπορεί να τον κινητοποιήσει. Το γνήσιο νοιάξιμο!
  • Εάν σας προβληματίζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές του, μείνετε σε αυτές και εξηγήστε του τους λόγους της ανησυχίας σας.
  • Γίνετε καλοί ακροατές, ακούστε τον και σεβαστείτε την άποψη του. Αν του πάτε «κόντρα» δεν θα σας ακούσει ποτέ. Μην αμφισβητήσετε την όποια ανασφάλεια του γύρω από την επίσκεψη στον ψυχολόγο. Έχει τους λόγους του και αυτούς υποχρεούστε να κατανοήσετε.
  • Προτείνετε του να επισκεφθεί έναν ειδικό εξηγώντας του τους λόγους της πρότασης σας και προσπαθήστε να του τονίσετε, ότι δεν είναι ένδειξη ανεπάρκειας,αδυναμίας ή "τρέλας" η αναζήτηση βοήθειας από έναν Ψυχολόγο.
  • Τονίστε του, ότι δεν έχει να χάσει τίποτα κάνοντας έστω μία πρώτη επίσκεψη. Η αρχική γνωριμία με τον ψυχολόγο μπορεί και να τον ξεκλειδώσει και από μόνος του να αποφασίσει να ξαναπάει.
  • Να του εξηγήσετε, ότι πιο πολλές ελπίδες ανακούφισης έχει με το να πάει σε έναν ψυχολόγο, παρά με το να μένει μόνος του εγκλωβισμένος στον φαύλο κύκλο των προβλημάτων του. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ο ειδικός να του δώσει εναλλακτικές λύσεις και να φωτίσει χώρους, που δεν είχε σκεφθεί καν. Πιο επώδυνο είναι αυτό που περνάει τώρα!
  • Μην τον παραπλανήσετε δίνοντας ψευδείς ερμηνείες του ρόλου του Ειδικού. Είναι καλό να ξέρει τι επαγγελματία θα επισκεφθεί και ποια είναι η ιδιότητα του.
  • Εξηγήστε του την διαφορά, που έχει ο ψυχολόγος από τον ψυχίατρο. Πολλοί ταυτίζουν τους δύο ειδικούς και επειδή έχουν μία αποστροφή και έναν φόβο γύρω από την ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή, αποφεύγουν δυστυχώς και την επίσκεψη στον Ψυχολόγο.
  • Προτείνετε την επιθυμία σας να τον συνοδέψετε στην πρώτη επίσκεψη του στον Ψυχολόγο, για να νιώσει περισσότερο άνετα.
  • Δώστε του την πρωτοβουλία να επιλέξει μόνος του τον ψυχολόγο, που θα επισκεφθεί. Σε αυτό να νιώσει πως έχει εκείνος το πάνω χέρι στην απόφαση αυτή και να αναλάβει την όποια ευθύνη για την επιλογή του.
  • Μην ξεχνάτε, ότι δεν έχετε εσείς την ευθύνη του «άλλου» για το κατά πόσο θα δεχθεί την βοήθεια ή όχι. Ο δικός σας ο ρόλος είναι συνοδευτικός, υποστηρικτικός και μόνο.



   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου